Op dit moment…

Je maakt er meer gebruik van dan je wellicht denkt. Real time data projecten zijn verweven in allerlei soorten techniek waar we dagelijks gebruik van maken.

Hoe zou je het vinden als je continu je WhatsApp gesprekken opnieuw zou moeten inladen/verversen om de nieuwste berichten te zien? Of wanneer dat het geval is bij Facebook. Of wanneer je op je werk in het ziekenhuis elke minuut op CMD+R (Ctrl + F5 op Windows) moet drukken om de patienten te voorzien van de actuele informatie op het scherm in de wachtkamer. We denken er vaak niet over na. Maar als je alles handmatig zou moeten herladen of verversen dan wordt het werken met veel applicaties veel minder prettig.

Kenners onder ons weten dat je ook met bepaalde technieken elke seconde (of een andere interval frequentie) informatie kunt opvragen bij de server. We noemen dat AJAX, of AXIOS of iets anders, afhankelijk van welke techniek of framework je prefereert. Maar dat is een intensieve taak voor de server. En zeker niet aan te raden bij grote projecten.

Door te werken met websockets kun je informatie pushen. Wanneer je je applicatie dusdanig opbouwt dat deze kan ‘luisteren’ naar gepushte informatie, kun je de webpagina updaten zonder informatie op te vragen. Je kunt daarvoor een server inrichten die niet alleen informatie geeft als erom gevraagd wordt, maar elke wijziging detecteert en dat onmiddelijk doorgeeft.

Okee, nu een voorbeeld.

In gesprek…

Een van de real-time data projecten die ik heb mogen ontwikkelen is Time2Ask, een presentatie-en gespreks-tool. De opzet hiervan is dat je met groepen mensen aan de slag kunt met een gesprek-sessie. Elke deelnemer kan door middel van een op het presentatiescherm getoonde code inloggen met een smartphone of tablet. De gespreksleider heeft van tevoren een aantal vragen of stellingen klaar gezet in 1 of meerdere modules. Door op een vraag te klikken komt deze tegelijkertijd bij alle deelnemers op het scherm van hun smartphone of tablet. De gespreksleider ziet op zijn scherm real-time de antwoorden binnen komen.

Hierdoor is hij of zij in staat in te spelen op wat er in de groep gebeurt. Door de antwoorden die binnen komen ziet de gespreksleider meteen welke kant het gesprek op gaat, voordat de groep dat weet. Daardoor is de dynamiek heel anders dan bijvoorbeeld tijdens een standaard directieoverleg waarbij iedereen om de beurt zijn zegje moet doen aan een ronde tafel. Dit kan van doorslaggevend belang zijn in bepaalde situaties.

De applicatie heeft een analyse module en een presentatie module. Niet alleen ziet de gespreksleider real-time wat de score is van een bepaalde vraag, maar kan hij of zij deze resultaten ook tonen op het presentatiescherm. De presentatie module heeft meerdere mogelijkheden zoals het tonen van video’s, iframes (denk aan websites of bijvoorbeeld een PiktoChart presentatie) of tekst. Daarbij kan er geswitcht worden tussen fullscreen en splitscreen weergave. Het scherm wordt dan opgedeeld in meerdere vlakken. Dat maakt het mogelijk om bijvoorbeeld de beoordeling van het bedrijf door verschillende afdelingen naast elkaar te tonen. Of een word-cloud met de meest voorkomende woorden.

Wil je een demo zien?

HEB JE INTERESSE IN EEN REAL TIME DATA PROJECT?